قوانین استفاده از تلفن همراه و اینترنت برای کودک
نویسنده: أسماء الجراد
ترجمه: عبدالجمیل جابر
قوانین استفاده از تلفن همراه و اینترنت برای کودک:
پیش از پرداختن به قوانینی که والدین باید برای فرزندانشان تعیین کنند، ضروری است که خود والدین ابتدا به این قوانین پایبند باشند. باید استفاده از تلفن همراه را مدیریت کنند و از اعتیاد به این دستگاهها رهایی یابند و آنها را در راههای مفید به کار ببرند. توضیحات طولانی در مورد استفاده صحیح از تلفن به کودکی که میبیند پدرش محتوای غیراخلاقی تماشا میکند یا با دختری تلفنی صحبت میکند، یا مادرش با مردان دیگر صحبتهای بیجا دارد و برنامههای بیارزش تلویزیون را دنبال میکند، هیچ فایدهای نخواهد داشت؛ زیرا الگوی رفتاری نقض شده و اصول اخلاقی و خط قرمزها زیر پا گذاشته شده است. از اینرو والدین باید برای فرزندان خود الگوهایی صالح باشند و امیدوار باشند که با صلاح آنها فرزندانشان نیز صالح شوند؛ چنانکه خداوند متعال فرموده است: {وَكَانَ أَبُوهُمَا صَالِحًا} [الكهف: 82] (و پدرشان مردی صالح بود).
- کارشناسان تربیتی، روانشناسان و متخصصان کودک در سراسر جهان اتفاق نظر دارند که نباید پیش از سن دوازده سالگی یک تلفن همراه شخصی به کودک داده شود و حتی پس از آن نیز باید تحت نظارت باشد و رفتار او تا سن هجده سالگی کنترل و مراقبت شود.
- همینجا باید برای والدین خاطر نشان کرد که تلفن همراه برای زینت یا فخرفروشی نیست، بلکه برای رفع نیاز به ارتباط و برقراری تماس در مواقع اضطراری است.
- بهتر است از یک دستگاه واحد برای خانواده استفاده شود، مانند تبلت یا کامپیوتر.
- یا از دستگاههایی که فقط قابلیت تماس صوتی دارند و به اینترنت متصل نیستند، استفاده شود.
- کودک باید قبل از دریافت تلفن، قواعد استفاده از آن را بداند و دلیل استفاده را درک کند.
- تلفن نباید بهعنوان هدیه داده شود، بلکه در زمانی غیرمرتبط با مناسبت یا پاداش به او داده شود.
- از سن پنج سالگی به کودکتان یاد دهید که شماره تلفن والدین و نزدیکان را حفظ کند و در مواقع اضطراری از آن استفاده کند.
- همچنین او را برای درخواست کمک در مواقع خطر یا گمشدن آموزش دهید.
- به کودک اصول استفاده از هر برنامهای را آموزش دهید تا به اشتباه با کسی تماس نگیرد یا چیزی ارسال نکند.
- یادگیری استفاده از تلفن به معنای آمادهبودن برای داشتن دستگاهی اختصاصی نیست.
- مطمئن شوید که سایتهای نامناسب را مسدود کردهاید و دستگاه تحت نظارت باشد (دستگاههای آیفون این امکان را از طریق آیکلاود فراهم میکنند). همچنین در یوتیوب و سایر برنامهها محدودیتهای لازم را اعمال کنید.
- محبت به فرزندتان ایجاب میکند که او را از ورود به شک و شهوت و خطرات و آلودگیهای فکری و جسمی محافظت کنید.
- در اینجا به مجموعهای از شرایط اشاره شده که یک مادر برای فرزندش در سن ۱۳ سالگی وقتی برای اولین بار تلفن به او داد، تعیین کرد. این شروط بهگونهای نوشته شدهاند که او به مسئولیتپذیری و پایبندی به دستورالعملها عادت کند، من علاوه بر این شروط، شروطی که با ارزشهای ما مناسب است را نیز ذکر کردهام.
- به او آموزش دهید که در صورت نقض این شرایط، تلفن از او گرفته میشود و از آن محروم خواهد شد. به او اطلاع دهید که وظیفهٔ شماست او را بهخوبی تربیت کنید، سپس از او بخواهید تا شروط قرارداد را بخواند و امضا کند.
- تلفن متعلق به تو نیست؛ ما (من و پدرت) آن را برای تو خریدهایم و تحت نظارت ما به تو داده میشود.
- ما باید همیشه از رمز عبور آگاه باشیم و تو نباید هیچ بازی، برنامه، یا اپلیکیشنی بدون اجازهٔ والدین خریداری یا نصب کنی.
- اگر تلفن زنگ خورد، باید پاسخ دهی و هرگز تماسهای پدر یا مادرت را نادیده نگیری.
- هر شب در شبهای درسی، تلفن را ساعت ۷:۳۰ عصر به یکی از والدین تحویل بده و در آخر هفتهها (که تعطیلی است) ساعت ۹:۰۰ شب تحویل بده. تلفن شبها خاموش میشود و صبح ساعت ۷:۳۰ دوباره روشن میشود.
- اگر تلفن در حمام/توالت بیفتد، خراب شود، یا گم شود، تو مسئول جایگزینی یا هزینهٔ تعمیر آن هستی. از حالا مقداری از پولت را برای چنین مواردی کنار بگذار.
- از این فناوری برای دروغگویی یا فریب کسی استفاده نکن و وارد مکالماتی نشو که به دیگران آسیب برساند. ابتدا یک دوست وفادار باش و از مشکلات دوری کن.
- هیچ پیامی، ایمیلی، تصویری یا ویدیویی را با استفاده از این دستگاه ارسال نکن که از گفتن آن در حضور والدینت خجالت بکشی.
- اگر سوالی دربارۀ چیزی داری، از اینترنت جستجو کن و اگر به جواب نرسیدی، از کسی بپرس، بهتر است از من یا پدرت بپرسی.
- در مکانهای عمومی مانند رستوران یا در هنگام صحبت با کسی، تلفنت را خاموش کن یا در حالت لرزش قرار بده و آن را دور نگهدار. تو فرد مودبی هستی و نگذار تلفن این موضوع را تغییر دهد.
- هرگز از خودت یا اعضای بدنت عکس یا ویدیو نفرست و چنین تصاویری را از دیگران هم دریافت نکن. هرچند این حرف ممکن است برایت خندهدار باشد، اما حتی باهوشترین افراد هم ممکن است به خطر بیفتند.
- میلیونها تصویر یا فیلم جمع نکن، نیازی نیست همهچیز را ثبت و ضبط کنی. با تمام حواست از تجربیاتت لذت ببر؛ آنها همیشه در خاطراتت باقی خواهند ماند.
- گاهی تلفنت را در خانه بگذار و تصمیم بگیر بدون آن زندگی کنی. تلفن نمیتواند تمام زندگی یا بخشی از تو باشد؛ یاد بگیر بدون آن هم زندگی کنی و قویتر از آن باش که از دست دادن چیزی تو را بترساند.
- از این دستگاه برای یادگیری، تمرین و گسترش آگاهی و تخیلت استفاده کن.
- از بازیهای مفید فکری که مهارت زبانت را گسترش میدهد یا دورههای آموزشی آنلاین بهره ببر.
- هرگز با افراد ناشناس ارتباط برقرار نکن و نام واقعی، آدرس خانه یا اطلاعات شخصی خانواده را به اشتراک نگذار. در هنگام بازی آنلاین اینترنت را قطع کن تا تبلیغات نامناسب نمایش داده نشوند.
- اگر توافق را نقض کنی، تلفن از تو گرفته میشود و ما دربارهٔ آن صحبت خواهیم کرد و دوباره از ابتدا شروع میکنیم. ما در این کار همکار هستیم.
- این درسها فقط برای استفاده از تلفن نیستند؛ بلکه برای زندگیاند. تو در جهانی سریع و متغیر زندگی میکنی. این جهان جذاب و هیجانانگیز است؛ از فرصتهای اطرافت با سادگی بهرهبرداری کن.
- به عقل قوی و قلب بزرگت اعتماد کن؛ اعتمادی که از هر ماشینی بیشتر است.
- فناوری برای کمک به مردم در برقراری ارتباط ساخته شده، نه برای منزویکردن آنها. هر روز در غیابت با من صحبت کن و با مادربزرگ و اقوام در ارتباط باش.
- استفاده از تلفن نباید مانع انجام وظایف روزانهات یا تأخیر در حل تکالیف، ادای نمازها یا مطالعۀ دروس شود.
- من همیشه ناظر تو نخواهم بود، اما باید بدانی که الله متعال تو را میبیند و بر اعمالت آگاه است، حتی زمانی که ما حضور نداریم.
- از این فناوری در راهی استفاده کن که الله عز وجل را خشنود کند و در روز قیامت از آن شاد شوی.
- به فناوری زیاد اعتماد نکن و موارد مهم را روی کاغذ یا فایلهای کامپیوتری ذخیره کن یا آنها را در فضای ابری نگهداری کن یا چاپشان کن.
- هنگام استفاده از تلفن همراه بهدرستی بنشین، سرت را زیاد خم نکن و درازکش یا در رختخواب از آن استفاده نکن. تلفن را از اتاق خواب بیرون نگهدار و قبل از بیرونرفتن از خانه مطمئن شو که آن را شارژ کردهای.
- از دنبالکردن افراد سطحی و بیهوده و مشاهیری که تو را از زندگی خودت ناراضی میکنند و نعمتهای الله را ناچیز جلوه میدهند، خودداری کن. بهجای آنها کسانی را دنبال کن که از آنها بهرهمند شوی و چیزی مفید بیاموزی. وقتت را صرف تماشای هرچیزی که روی صفحه ظاهر میشود، نکن، بلکه خودت انتخاب کن که چه چیزی را میخواهی ببینی.
- مسئولیتپذیر باش و لیاقت این اعتمادی که به تو شده را نشان بده.